Che, el argentino

Che, el argentino

Quan vaig sentir que per fi feien la pel·lícula que tan de temps ha costat fer i de la que tan se n’ha parlat, em va faltar temps per a anar a escarxofar-me a una butaca i gaudir del genial Benicio Del Toro reencarnat en el més gran revolucionari i mite del segle XX.

El director també és dels que em pot animar a anar al cine, però aquest cop no n’era la causa. Steven Soderbergh, realitzador de Traffic i la saga d’Ocean’s Eleven, s’ha enfrontat en aquesta ocasió amb el repte de rodar tota la pel·lícula en espanyol tenint en compte que no n’entèn ni un carall.

La primera crítica que li faig a la producció és prèvia a veure-la, el títol. Che, el argentino? Que hi pinta al títol la seva nacionalitat? Els grans moments i èpoques de la seva història vital no van pas transcòrrer a Argentina. Sí, ell és argentí, però en tot el film no es menciona això ni una sola vegada, ni apareix res relacionat amb Argentina. En tot cas s’hauria de titular, Che, el Revolucionario, això és el que era, el més gran guerriller revolucionari.

L’argument de la cinta es correspon bàsicament amb l’època en que Ernesto Guevara coneix a Fidel Castro i duent a terme la revolució que els ha de dur a la conquesta de l’illa caribenya des de Sierra Maestra. I mentre avança, s’hi intercalen flaixbacs que es corresponen a èpoques més recents, quan el Che visita la ONU en representació de Cuba.

L’actuació de Del Toro és impressionant (Palma d’Or a Cannes), així com la de l’actor que encarna a Castro, que és realment la viva imatge del jove guerriller Fidel. Però he de dir que la pel·lícula m’ha decepcionat una mica, està mancada de moments intensos o èpics. No ens dibuixa el personatge, només l’esbossa. No es mostren les raons de perquè un grup d’idealistes s’alcen en armes en contra de Batista. I té una trama pràcticament inexistent que amb prou feines critica l’imperialisme nord-americà -on curiosament la cinta ha tingut problemes de distribució-.

Malgrat tot és precisament és una bona pel·lícula, basada en els escrits del propi protagonista, totalment realista i despullada, com un documental, sense els artificis de les grans produccions. Amb un bona fotografia i una ambientació excel·lent. Em vaig equivocar esperant descobrir coses, sorpreses, no n’hi han per enlloc. No per això aquesta producció hispano-americana, deixa de ser més que acceptable. Jo li posaria un 7 que espero que superi la anunciada segona part de la pel·lícula.

Com sempre, per postres us deixo el tràiler, per si us heu quedat amb fam de Che. I pels golafres, un recull d’entrevistes dels protagonistes a canals espanyols.

6 comentaris a “Che, el argentino”

  1. F10S ha dit:

    Vinyolencs! Hem de fer arribar a l’juntament i a tot el poble, que volem la senyera durant tot l’any amb un màstil a dalt de la torre de defensa de Vinyols! (Com tenen molts pobles del voltant i de tot Catalunya). També la volem a la rotonda d’entrada a Vinyols. I SENYERES AL BALCó PER LES FESTES MAJORS! Salut i amunt Vinyols!
    F10S

  2. utopiq ha dit:

    Company vinyolenc, el que comentes no té massa a veure amb el cinema, però crec que fins i tot el Che hi estaria d’acord.

    És vergonyós que pobles veïns tinguin unes senyeres ben visibles a les seves entrades i naltros no puguem. Segons tinc entès, l’únic lloc on la senyera ha d’estar acompanyada de la rojigualda és als edificis oficials com l’Ajuntament, en qualsevol altre lloc és perfectament legal que només hi hagi la bandera catalana. Per no parlar de l’Estelada que tampoc seria il·legal, tot i que aquest sigui un altre tema.

    Si des de la gran Casa hi posen excuses falses, potser caldrà fer una recollida de firmes o que almenys ens fem sentir.

    D10S ;)

  3. F10S ha dit:

    Tens raó! s’ha de comentar amb els Hooligans!!! I de pas fer fotre el capullo akell q te la bandera espanyola a dalt de la teulada de casa seva anant cap a reus!!!!!!!!!

    F10S

  4. vidi ha dit:

    Jo també estic amb el tema de la recollida de firmes.
    Senyera tot l’any a la torre de defensa!!
    F10S, no sé qui ets, però això s’ha de començar a moure.

  5. PoRrUsSs (un dels hooligans) ha dit:

    Jo crec qe els hooligans i esterem dacord! de la meva part endavant! firmes o el qe faci falta!
    VINYOLS VOL SENYERA, A LA TORRE I ON SIGUI!

    I X LA FESTA MAJOR LA SENYERA AL BALCÓ!!

    DW!

  6. mix ha dit:

    Dos vinyolencs més donem suport als comentaris del F10s, a Vinyols hi manca una gran senyera. D’altra banda, perquè ningú fa proves de tir cap a la bandera espanyola que ondeja a la casa de la carretera de Reus (ni que sigui amb bales de pintura?)

Deixa el teu comentari

Has d'identificar-te per escriure un comentari.