Instal·lant l’Ubuntu Eee a l’Asus Eee 1000H

Com vaig comentar, em vaig comprar el model d’Eee 1000H que ve de fàbrica amb Windows XP, a contracor i amb resignació perquè no volia pagar per un sistema que no faria servir. Però era això o res i no tenia pas ganes d’esperar fins vés a saber quan.

Llegint llegint, m’he assabentat del més que probable perquè d’aquesta prioritat en distribuir els models amb Windows. I el que m’ha emprenyat més saber, és que pel simple fet de portar el sistema de Microsoft, no pot tenir més d’una Gb de RAM a diferència del model amb GNU/Linux. Tot per una estúpida restricció que ha imposat la companyia monopolista, ves quins pebrots! Ara no sé si posar-li jo mateix una altra Gb de memòria perquè perdria la garantia, però això ja és una altre tema.

El fet és que la distribució de Linux que porten els Eee no m’acabava de fer el pes i la meva primera opció era posar-hi Ubuntu, la única que coneixo mínimament i —segons tinc entès— la més apta per a usuaris amb un nivell sapastre-passerell, com jo.

I sense buscar gaire vaig anar a petar a la pàgina de l’Ubuntu Eee. Que resulta que no és ni més ni menys, que una Ubuntu optimitzada per la sèrie d’Asus Eee i que fa servir la interfície de l’Ubuntu Netbook Remix. A més de l’optimització del sistema, incorpora cert programari ja instal·lat com el Firefox3 i l’OpenOffice, i ofereix una major compatiblitat i suport del maquinari dels trastos en qüestió.

L’Ubuntu Netbook Remix, bàsicament és la coneguda distro amb un canvi d’interfície que facilita tenir-ho tot més l’abast i amb un tamany d’icones i text adaptat a pantalles petites. En col·laboració amb Intel, Canonical ha adaptat el Remix especialment per als processadors d’aquesta firma. Precisament el fabricant dels processadors dels Eee, l’Intel Atom.

Així doncs, seguint les instruccions vaig posar-me mans a la feina:

Preparant l’instal·lador

Directament amb el portàtil vaig baixar-me’l i el vaig moure a una targeta SD amb el programet que indiquen. Us aconsello que verifiqueu el hash MD5 del fitxer, jo em vaig trobar amb problemes posteriors deguts a que el fitxer no era correcte. Però això no ho vaig veure fins que no vaig verificar el fitxer, una pràctica que potser ara utilitzaré més sovint…

Iniciant la instal·lació

A les instruccions diuen que pitgis ESC quan el PC arrenca per aconseguir mostrar la pantalla de selecció d’unitat. Jo no ho vaig aconseguir pas aíxi. Després de varis intents llufats (alguns pel que comentava de la no verificació del fitxer) vaig arribar a la pantalleta dels trons pitjant F2 just quan arrenca —llavors entres a la BIOS— i just després ESC. I així vaig poder arrencar l’instal·lador des d’una targeta SD posada directament a la ranura de l’Asus.

Instal·lant

Passats aquests moments de prova + error = irritació, la cosa ja va anar rodada: tria de l’idioma, següent, següent… i llestos!

La única part que em va fer dubtar van ser les particions. El Windows estava instal·lat en una d’unes 75Gb i en tenia una altra de la mateixa mida. Vaig pensar que seria millor tenir els dos SO en única partició i tenir la altra com a emmagatzematge de dades, però ara penso que potser no era la millor alternativa… caguncony.

Treballant-hi

Dit i fet, ja tinc l’Ubuntu instal·lat al portàtil. Hi he deixat l’XP per a mantenir la garantia i facilitar-me una transició no traumàtica, però de moment encara no he fet servir el menú d’arranc, sempre amb GNU/Linux.

En general les sensacions són fantàstiques, arrenca inclús una mica més ràpid que amb l’XP, em vaig connectar per Wifi en un pim-pam i no he tingut cap problema en quant a detecció de maquinari o configuracions post-instal·lació.

Si bé he de dir que encara hi han coses que no he provat, com la webcam o el Bluetooh; i que hi ha algun comportament estrany que no acabo d’entendre ni he vist com solucionar, si faig doble clic a les icones de la pantalla d’inici que corresponen a les unitats de disc no em fot ni cas (si algú sap que potser, sóc tot orelles).

7 comentaris a “Instal·lant l’Ubuntu Eee a l’Asus Eee 1000H”

 1. Pep ha dit:

  Iep! Et recomano que parlis amb els del Grup d’usuaris de Programari Lliure de Tarragona http://www.gpltarragona.org/ (no sense haver consultat Sant Google abans, que s’enfaden :P )

  No et puc ajudar gaire, que fa temps que vaig tornar a Windows per problemes tècnics amb els primers Ubuntus (i ara per mandra… ja saps, si algo funciona no ho toquis, i de moment porto casi 5 anys amb el meu XP sense problemes). El dia que hagi de reinstal·lar, ja em pensaré lo de tornar-hi.

  Per cert, lo que sí que et puc dir és que per la propera, posis cada sistema en una partició independent. T’estalviaràs feina amb les actualitzacions i reinstal·lacions, i de pas es barallaran menys.

  Res més. Salut!

 2. Darmstadi ha dit:

  Jo també m’estic intentant instal·lar Ubuntu, però en un Mac, i no vegis el què m’està costant…

 3. utopiq ha dit:

  Merci pel recordatori del GPL Pep. Crec que el problema està en que cal muntar les unitats en plan “sudo”, no he investigat gaire i amb la experiència en Linux que tinc… Però suposo que me’n sortiré quan tingui temps.

  No estan a la mateixa partició, de la de 74Gb diguem que en vaig fer dues i l’altra de 74Gb la vaig deixar intacta.

  Darmstadi, pel que jo sé -no massa- no hi hauria d’haver problema des que porten els processadors Intel. Però suposo que si tens problemes no et quedarà altre remei que investigar, provar i re-provar ;)

 4. Oriol ha dit:

  Hola, diria que en això de les unitats et puc ajudar, ja fa un cert temps que sóc usuari de Linux i mai m’he trobat amb aquest problema.
  Per altra banda, no he pogut seguir l’enllaç que posaves de referència pel tema de la pèrdua de garantia per culpa de MS en posar 2GB a l’eee. Jo el tinc des de fa una setmana i ja abans d’obrir-lo li havia canviat la memòria per ampliar-la a 2GB. Tant el Win com la Ubuntu van bé amb 2GB. Em pots passar l’enllaç on mirar el que passa per ampliar a 2GB?

  En el meu cas he instal·lat una Ubuntu genèrica, i no la eeeUbuntu (al tenir 10″ de pantalla crec que la normal ja anirà bé) però dona alguns problemets de connectivitat al isntal·lar-la (no reconeix ni la WiFi ni la Ethernet) així que si no t’has trobat amb aquesta mena de problemes abans, millor la eeeUbuntu que ja ve ajustada.

 5. utòpiq ha dit:

  Oriol, m’hauria agradat contestar-te abans, però últimament he estat bastant desconnectat de tot plegat.

  Lo de les unitats ja ho vaig solucionar, sinó recordo malament (ben ruc que sóc de no haver-ne pres nota) vaig haver d’editar el fitxer /etc/fstab. De totes formes, moltes gràcies per l’oferiment i si no et sap greu en prenc nota per a properes ocasions ;)

  En quant al tema de la RAM, l’enllaç que vaig posar s’ha trencat, ja l’he canviat, gràcies per avisar. Bàsicament es deu a una limitació de llicències dels amics de Microsoft.

  A tu pel que veig no et fa por batallar amb el hardware d’un portàtil, per mi és el primer que tinc, i mai n’he obert cap. És complicat posar-hi més RAM? o simplement és descaragolar endollar la RAM a la placa i llestos? I la garantia la perds?

 6. Oriol ha dit:

  En el cas del 1000h, és extremadament fàcil canviar la memòria RAM. Només cal obrir els 2 cargols d’estrella que té pel darrera, treure la tapa rectangular i allà hi ha la memòria. Treus els seguros de la RAM i poses l’altra..
  En altres portàtils és més difícil ja que cal treure més cargols, però al eee 1000h és trivial :)
  No crec que es perdi cap garantia ja que no hi ha cap segell ni enganxina que retallar per fer el canvi.
  Al final li vaig instal·lar la eeebuntu al eee, ja que ve adaptada per l’eee i està basada en la darrera ubuntu, la intrepid. Aqui la pots baixar: http://eeebuntu.org/index.php?page=standard

 7. utòpiq ha dit:

  Oriol, em compraré un tornavisos d’estrella i hi donaré un cop d’ull, merci.

  En quant a la distro, la que tu t’has posat, la eeeUbuntu, és diferent a la que jo vaig instal·lar, la Ubuntu-eee. I pel que he vist, ara es diu Easy Peasy. Què difícil és estar al dia… Ja comentaré impressions si en algun moment torno a fer canvis :P

Deixa el teu comentari

Has d'identificar-te per escriure un comentari.