Tengo una pregunta para usted, señor José Luis Pérez

Com diria l’irrepetible Ferran Monegal Ah! Ja ho veuen!. Ahir vaig comentar que el programa de Televisión Española Tengo una pregunta para usted havia sigut dels que provoquen xerrades a l’hora del cafè i l’allau de columnes d’opinió i destacats a tota la premsa escrita, radiofònica, televisiva i d’Internet ho certifiquen.

A aquestes hores, quan tothom ja n’ha sentit a parlar, quan tots hi heu dit la vostra amb els companys o amics, és quan tinc una estona per fotre-hi cullerada i si pel camí no se m’acut alguna cosa que millori el que s’ha dit, faré un petit recull del que a mi em sembla interessant.




El primer vídeo va dedicat a tots el que us han calentat les orelles parlant de la senyora que ha començat dient que Josep Lluís Carod-Rovira en realitat es diu Pérez, que no es català i que son pare era Guardia Civil. Va donar tota la impressió de que la senyora era una ingenua manipulada pels habituals mitjans difamatoris espanyolistes, ella mateixa ho va reconèixer al final: Pues en Internet están equivocados, por lo que se ve hay muchas cosas malas.


Però és que es veu que la explicació del cambrilenc no va ser suficient, el seu nom no havia quedat del tot clar. Un jove de Valladolid li tradueix el nom i el converteix en José Luis, amb la pobre i patètica excusa de que no entèn el català. Jo, de moment, no entenc massa bé el rus i al senyor aquell de la taca al cap li dic Mikhail Gorbachov, no Miquel Corbella. En Carod-Rovira li respon Yo me llamo como me llamo aquí y en la China, alguns mitjans dels que comentava abans ja han corregut a dir que això és perquè és un rojo, comunista y masón.


I per acabar la sèrie de vídeos, res millor que el tercer moment estel·lar de la nit, la senyora que venia abillada amb la botja repentinada, un bona dosi d’intolerància i un bon raig de catalanofòbia. Va tindre els pebrots d’insistir amb el José Luis y per postres va deixar anar un No tengo ningún interès en aprender catalán; la resposta d’en Carod va ser esplèndida, com ho fou tota la seva intervenció. Per cert, també era de Valladolid, quines casualitats ens depara la vida.

Posats en antecedents, vegem que n’han dit altres. Com per exemple en Salvador Cot:

Per això, al plató de TVE, Josep-Lluís Carod-Rovira ens va representar una mica a tots, i ell n’era conscient. I suposo que per això va abandonar el paper conciliador del català apocat, amb aquell puntet d’humiliació que comporta, i va respondre, jugant a l’atac, contra la xenofòbia antropològica –telúrica, gairebé– de l’espanyol histèric. Va vèncer, naturalment. Convèncer, només ho devia fer aquí. Però el gest s’ho valia.

Salvador Grifell del blog Cat_alunya opina sobre aquesta mania que tenen alguns de traduïr els noms, que és totalment incorrecte amb l’excepció de monarques i els papes:

Malauradament, en la mentalitat espanyola encara perdura el tic franquista de castellanitzar els noms i topònims catalans. Gestos d’incomprensió com aquests ens reafirmen en sentir-nos cada cop més indiferents i més allunyats respecte Espanya.

La conya de l’Eduard de can Xarop.net amb el tema dels noms tampoc està gens malament:

Porqué vamos a ver señores, dudo y mucho que la señora, segunda interviniente vallisoletana, tenga puta idea de inglés, pero cuando se refiere a Elisabeth Taylor no lo hará como Isabel Sastre o a James Brown no lo “traducirà” familiarmente como Jaime Marrón, aunque con el aire de nacionalismo extremo que inunda España ultimamente, no me extrañaría. ¿Como pronunciarán semajantes memos el apellido de Sneijder, flamante fichaje del R. Madrid esta temporada? igual hasta saben holandés.

I també resulta revelador llegir el que diu un no-català no-nacionalista, Uberum:

Me gustaria comentar rapidamente la aparicion de Josep Lluis Carod-Rovira. La cuestion es que han conseguido que este señor me caiga simpatico cuando normalmente me produce bastante desconfianza, y es que las actitudes de varios de los invitados han venido a dar la razon a los independentistas (al menos a los moderados ) gallegos, vascos y catalanes

Com deia al principi, aquestes són les opinions i fets que a mi em semblen més destacables, les intervencions d’en Llamazares o en Duran va ser també molt correctes, però el suc que se n’hi pot treure no és tan gustós. I com podeu comprovar el que he citat no inclou articles on encara ens fotin més clatellades, que per això ja en tenim una bona gernació dedicada amb cos i ànima.

Una reflexió final pels que també tenen por, com dos dels participants en el programa, de que el Barça es quedi sense poder jugar amb el seu anticrist particular, el Real Madrid: Andorra és un estat independent, en quina lliga juguen els equips andorrans?

4 comentaris a “Tengo una pregunta para usted, señor José Luis Pérez”

  1. Eduard ha dit:

    Gracies per la referencia company. L’opinió majoritària, fins i tot en els comentaris en blogs de llengua castellana ha estat el mateix, així potser la gent podrà de una sola tirada veura que no es pot creure tot allò que li diuen (els independentistes no tenim ni banyes ni cua) i que quan ens queixem de la itransigència de alguns espanyols és amb tota la raò del mon.

    No obstant això, amb el que em quedo és amb l’ovació que la resta de convidats majoritàriament li va dedicar a Carod per la seva resposta a la seva amiga de valladolid, els debé caure la cara de vergonya per l’actitud dels seus paissans.

    Salut i €

  2. utopiq ha dit:

    Exacte Eduard, el vídeo complet de l’entrevista ens podrà servir sempre que ens acusin de violents i no dialogants, quan ens titllin de victimistes; llavors el hi podrem etzibar aquesta demostració d’intolerància als morros.

    Gràcies a tu pel comentari ;)

  3. Neko ha dit:

    si emb dic Perez, el meu pare es guardia civil y he nascut a Arago, no puc ser catalanista?

    No´m va agradar gens la actitud de Carod-Rovira perque va ser bastant pocasolta, sobretot pel tema famos del seu nom, per exemple l´altre politic de CIU q ara no recordo el nom ho va fer molt millor, la pregunta q li van fer pq es tenia tan mala imatge de cat a la resta de Espanya o responia lá actitud de carod

  4. utopiq ha dit:

    Neko, ara entenc el perquè de la teva indignació a l’altre comentari que has fet. Pel que veig, és senzillament que t’has sentit al·ludit perquè el teu pare és, o era, Guardia Civil. Ja em sap greu, potser el teu pare era molt respectuós amb la llengua d’aquí però no és el cas de tots ni de la majoria.

    El meu pare és andalús, jo sóc català i independentista. O sigui que la resposta a la teva pregunta suposo que és sí.

    Tu consideres que en Carod-Rovira va ser un poca-solta, i jo considero que els poca-soltes, desvergonyits, mal educats i ignorants són la senyora i el noi de Valladolid que no respecten ni el nom d’una persona ni la seva llengua. O és que a tu t’és igual que menyspreïn el català?

    És normal que t’agradés més en Duran i Lleida, que així es deia el de CiU, si combregues més amb ell. Representa l’ala més conservadora de la formació nacionalista, i sempre s’ha destacat per no fer escarafalls als afalacs de Madrid; a Espanya està molt més ben vist que en Carod. Però en què et bases per dir que ho va fer millor?

    Jo ja n’estic fart de que hàgim d’anar com a corderets, amb compte de no fer enfadar a cap espanyol. Catalunya és com és, ja hem fet prou per agradar, i ara ha arribat el moment de plantar-se i fotre el camp d’un estat que ens tracta com a ase dels cops i font d’ingressos.

    PD: la conjunció en català és i enlloc d’y.

Deixa el teu comentari

Has d'identificar-te per escriure un comentari.