Injúries a la sagrada corona espanyola

Llibertat d'expressió

Fa unes dues hores que ha passat, però segur que quan llegiu això ja us n’haureu assabentat: han segrestat el darrer número de la revista el jueves per ordre del jutge Del Olmo, que normalment persegueix terroristes però avui s’ha dedicat a caçar humoristes.

No, no estem al segle XIX, tampoc ha ressucitat aquell petit malparit amb veu de castratti, i se suposa que la transició post-dictatorial ja havia estat superada. Però ves per on la censura si que ha reaparegut, i amb la seva cara més ferotge.

Els propis responsables de la revista, en assabentar-se de la notícia han pensat que era una broma. Un company que es trobava a la redacció, ha trucat a l’editor per avisar-los de l’arribada d’un fax amb remitent de la fiscalia general de l’estat. Com podeu llegir a Vilaweb, aquests són els fets:

El jutge de l’Audiència Nacional Juan del Olmo ha ordenat, a petició de la fiscalia, que la policia retiri tots els exemplars de la revista El Jueves dels quioscos i punts de venta a causa d’una caricatura en què surten el príncep Felip de Borbó i la seva dona Letizia Ortiz en una postura sexualment explícita. N’ha prohibit la difusió i, a més, el jutge també ha ordenat que la policia confisqui el motlle del dibuix.

Només llegir això ja venen ganes de pixar-se de riure (de plorar segons com també) veient que en concordància a la rància censura del segle XIX, també es pensen que a les revistes encara van amb motlles. Que algú els avisi que ara van amb CDs, DVDs, targetes de memòria, fitxers digitals, programari d’edició, etc.

La descripció de 20minutos del dibuix és molt clarificadora:

Concretamente, la imagen muestra a los Príncipes haciendo la postura del “perrito” y junto a un texto con letras de gran tamaño en rojo que reza: “2.500 euros por niño”, haciendo alusión a la ayuda que el Gobierno concederá a los familias de los niños que nazcan a partir de ahora.

“¿Te das cuenta? Si te quedas preñada… ¡Esto va a ser lo más parecido a trabajar que he hecho en mi vida!”, dice el personaje que representa al Príncipe en la viñeta.

Jose Luís Martín, editor de la revista, en declaracions a Versió Rac1, sempre al peu del canó, ha declarat que d’entrada la notícia li ha impedit fer migdiada, cosa que l’ha molestat molt. I ha fet unes interessants declaracions, en que entre altres coses ha dit que precisament ahir dijous va veure quelcom que li va fer tenir un mal presentiment: va veure com al llardós programa de televisió Aquí Hay Tomate comentaven la portada de la revista, que havia sortit el dimecres, i la ven tenir en pantalla força estona i fins i tot van dir Parece que se ha abierto la veda contra la familia real. Sembla que ja feia de desconfiar…

Segons afirma, la revista ha tingut denúncies i querelles, sobretot de l’església catòlica, però mai havia tingut un número segrestat. És absolutament ridícul que a més enviïn a les forces de seguretat a endur-se els exemplars existents als quioscos, n’hi ha per llogar-hi cadires. Per altra banda segur que abans que arribin els uniformats als quioscos la gent ja haurà arrasat amb els exemplars, la història també havia de tenir la seva part positiva

Al dibuixant li podria caure una sentència de dos anys per injuries al rei i els seus descendents, però segons ell mateix ha declarat al Versió el que ell ha dibuixat són la Katie Holmes i el Tom Cruise, i si algú creu el contrari i ho pot demostrar que ho demostri i que li caiga el peso de la ley de una puta vez. Sí senyor, amb dos collons.

Em pregunto jo, que diran ara tots aquells que criticaven la societat musulmana i els països àrabs que no toleraven les caricatures d’Alà. Tan intolerants i lladres de llibertat són aquells que no permeten ni dibuixar el seu Déu com els que no permeten fer mofa dels que viuen amb els impostos de tots.

Com el Jose L. Martín va dir La Monarquia es algo anticuado, predemocrático e irracional, por lo tanto, pasto para los humoristas.

Perà a l’estat que ens ha tocat viure les coses són com són, i hi ha certs temes que no es poden tocar per molt que diguin el contrari. No m’estranya gens que l’estat espanyol ocupi el lloc 41 de la classificació mundial segons el seu greu de llibertat de premsa, per darrera de països on podriem suposar que la situació fós pitjor, com El Salvador, Mali, Itàlia, Ghana, Bolívia o quasi tots els estats balcanics.

6 comentaris a “Injúries a la sagrada corona espanyola”

  1. Oscar ha dit:

    Ningú convocarà una manifestació de protesta? Que et puguin caure 6 anys per criticar aquests paràsits és increible.

  2. utopiq ha dit:

    N’hi ha que diuen 2 anys, n’hi ha que en diuen més, potser sí que te’n poden caure fins a 6. La veritat és que no he consultat el codi penal, però en tot cas, encara que només fós un mes! és una injustícia!

    La tan estimada, i també sagrada, constitució espanyola està plena de contradiccions, com per exemple la següent: un article diu que tots els ciutadans som iguals davant la llei i per altra banda es diu que la familia reial té uns drets i deures diferents, com s’entèn?

    La demostració és el fet que ens ocupa, qualsevol pot usar la llibertat de premsa per criticar a polítics, advocats, esportistes, actors, famosos, etc. Els poden insultar i aquí no passa res, en canvi als hereus de la corona no se’ls pot tocar. No és que m’afecti molt els que reben critiques de la premsa, però això no és una flagrant injustícia?

    Tant de bo Oscar que organitzin una manifestació i el que faci falta per dónar a conèixer al màxim fets com aquests i lluitar perquè ningú sigui inculpat.

  3. Planeta Nicotxan ha dit:

    […] Vam tenir temps també per comentar una de les notícies del dia, que ha generat per cert, moltes entrades a diferents llocs de la blocosfera, el segrest de l’últim exemplar de la revista “El Jueves (la revista que sale los miércoles)” per part del Fiscal General de l’Estat Cándido Conde-Pumpido. Començo a pensar que per a pertànyer al sistema judicial espanyol que és condició sine qua non tenir un cognom estrany, com per exemple Fernando Grande-Marlaska o Baltasar Garzón (qui es diu Baltasar avui en dia?). […]

  4. El Blogs & Birres del Camp ja és passat | utupia ha dit:

    […] El que se m’ha avançat no és altre que el Rei Nicotxan, un dels assistents, i amb el que recordo haver comentat la notícia bomba del divendres, el segrest d’El Jueves. Ell que pertany a una monarquia moderna, interplanetària i més del segle XXI em va comentar: Ja sé que no ho ets gaire de monàrquic, però has de pensar que no tots som com la corona espanyola. A mi em seria ben igual si em dibuixessin cardant amb la senyora mentre li clavo la verga pel mig del cap, és més si em volen retratar només cal que paguin un bon preu, perquè jo no en sóc gens de barat. […]

  5. Planeta Nicotxan ha dit:

    […] Com tots sabreu, recentment la família reial ha estat protagonista d’una injúria vinyeta que s’ha fet ben famosa en molt pocs dies, que ha portat als tribunals als seus dibuixants. Aquest cas ha aixecat una gran polseguera, i ha tornat a posar en boca dels ciutadans la qüestionada corona espanyola, símbol de la unidad y permanencia del Reino de España, regulador de las Instituciones, representante de la Nación, i que ostenta la Capitanía General de los Ejércitos y Alto Patronazgo de las Reales Academias. […]

  6. Quin anyet que porten aquests borbons | utupia ha dit:

    […] El primer episodi, que jo recordi, del cúmul de despropòsits va ser la gran pífia de segrestar el cèlebre número 1573 de la revista El Jueves. Allò va despertar tot d’una la capsa del trons, es posava sobre la taula el debat de la sacralitat de la corona espanyola i multitud de ciutadans van proclamar el seu suport a la revista, el dibuixant i el guionista. […]

Deixa el teu comentari

Has d'identificar-te per escriure un comentari.