Biodièsel i demés martingales

Suposo que com la immensa majoria de gent, procuro ser el més respectuós possible en el respecte pel medi en el que vivim. Reciclo, procuro gastar només el necessari, tinc cura de la natura quan m’hi endinso; el mínim que tots hauríem de fer sense recitar les estúpides camàndules d’alguns: no tinc lloc per reciclar! si pago impostos per què he de reciclar? no tinc temps per tonteries! jo gasto el que vull!

Des de petit, a casa m’ho han inculcat, fins al punt que diria que mon pare és un activista radical (ell encara no ho sap, però ho és) i l’he sentit renegar algun cop: al desgraciat que ha llençat aquesta bossa de merda enmig del bosc també li hauria d’haver caigut el braç tot sec! el pròxim cop s’ho pensaria dues vegades! Una mica bèstia sí que ho és, però no li falta raó a l’home quan s’irrita per no entendre com algú és capaç d’emmerdar estúpidament l’entorn natural.

Una de les pràctiques ecologistes que encara no havia posat en pràctica era la d’omplir el dipòsit del meu cotxe amb gasoil biodièsel, que conté recursos renovables com olis vegetals, greixos animals, o algues, que estan tractats químicament per tal d’obtenir un combustible semblant al dièsel basat en el petroli.

Tinc un cotxe de gasoil que ja fa 10 anys que roda pel món i sóc dels que sempre que pot va a la gasolinera més barata de la vora. N’hi han un parell que les tinc aprop de casa i són les més barates de la demarcació de Tarragona (comparant preus es pot fer un bon estalvi). Per això, com sempre veia el biodièsel més car mai havia tingut el pensament de provar-lo.

Però, oh sorpresa! Resulta que ara veig que va un o dos centimets més barat que el dièsel normal per litre, i això al cap de l’any poden ser uns quants euros. Així que li pregunto al treballador de l’estació de servei:

Utopiq
Hola, a tots els dièsel li pots posar biodièsel?
Treballador
No! Depèn del motor i l’any de fabricació, millor que ho preguntis a un mecànic.
Utopiq
Ah, val. I el rendiment que tal?
Treballador
Oh, això cap problema, és ben bé el mateix. Simplement porta un 10% de matèria renovable però funciona igual.
Utopiq
Molt bé, gràcies.

Havia d’anar a pagar la botiga de l’estació, i allí hi havia l’amo. Vaig pensar que res millor que una segona opinió:

Utopiq
Hola, a tots els dièsel li pots posar biodièsel?
Amo
I tant! A tots els cotxes dièsel.
Utopiq
Aaaaaah, val. I el rendiment que tal?
Amo
Doncs no sé exactament com està compost, però no rendeix el mateix, depèn de com condueixis. Jo per exemple no en poso per que no m’agrada.
Utopiq
Gràcies… (aquesta resposta si que és sincera, vaig pensar)

Qui pebrots diu la veritat? L’amo m’està fotent el pèl o es que es pensa que pot funcionar amb tots els cotxes? El treballador va a percentatge amb algun taller de la vora?

En resum, que jo li voldria posar carburant més respectuós amb el medi ambient i no puc perquè no sé si el cotxe em fotrà un pet com una gla o m’anirà a 35km/h.

I aquí és quan em pregunto si seria tan difícil que el govern pertinent (diria que en aquest cas és el Gobierno) donés indicacions clares de qui pot o no fer servir biodièsel. No paren de fotre’ns la por al cos amb el canvi climàtic i la contaminació, i quan volem posar-hi el nostre granet de sorra no ens faciliten pas les coses.

Si en les meves mans estigués, demà mateix obligaria per llei als fabricants a garantir el funcionament dels nous cotxe dièsel amb biodièsel. I subvencionaria les revisions o adaptacions per ajudar a aquells que tenen un cotxe d’uns anyets i ho volen fer.

Però això no és tan popular com donar subvencions directes per fill -sense tenir en compte els ingressos dels pares- o ajudes al lloguer -que s’acaben emportant els propietaris dels pisos-, quina llàstima.

6 comentaris a “Biodièsel i demés martingales”

  1. Benjamí ha dit:

    No fa gaire vaig convidar un especialista en transgènics a la ràdio. Em deia que els cultius per a fer biodiesel estan provocant problemes tipus latifundis que es porten per davant cultius per alimentació i boscos. Caldrà saber-ne més.

  2. utopiq ha dit:

    Alguna cosa n’he sentit, així com de l’encariment del preu dels cereals degut precisament a aquestes explotacions dedicades a fer combustible.

    En canvi, altres experts diuen que aquest encariment és només provocat per l’especulació d’alguns que estan reservant grans quantitats de cereals per vendre’ls quan el preu estigui desbocat.

    Un bon embolic, com tu bé dius, n’haurem de saber més abans de poder-ne tindre una opinió formada.

  3. Jaume Cudinach ha dit:

    Compte amb el biodièsel! Jo vaig que tenir que canviar la bomba injectora perqué aquest combustible va malmetre totes les juntes tòriques assecant-les
    com un esquelet. Aixó supossa pagar una reparació força elevada. A Alemanya hi posen un aditiu especial per que no ressequi la mecànica. Aixó el Gobern ho hauria d’advertir, preparar el cotxe per admetre biodièsel.

  4. utòpiq ha dit:

    Gràcies per l’apunt Jaume, per desgràcia ja tenim una altra raó per a desconfiar del biodièsel, almenys ara per ara.

    I pel que sé, tots els governs en podrien prendre nota de les mesures que el govern alemany endega en relació a l’ús de noves fonts d’energia.

  5. Jacint Orteu Saumell ha dit:

    Be, jo també em faig les mateixes preguntes que tots vostès, intentant cercar respostes satisfactòries o quan menys dignes de credibilitat he trobat, encara que segurament la majoria ja ho sàpiguen l’existència de la Associació Catalana del Biodièsel. Aquesta associació te la pàgina web www.acbiodiesel.net on es dona resposta, si mes no, a alguna de les preguntes que tots ens fem.
    Ho apunto per si creuen que els hi pots ser útil.
    Cordialment.

  6. utòpiq ha dit:

    Gràcies Jacint, quan pugui hi dono un cop d’ull.
    T’he editat el comentari per a enllaçar la web que deies i que així sigui més fàcil anar-hi.

Deixa el teu comentari

Has d'identificar-te per escriure un comentari.