Anàlisi, informes i gràfics

Text extret del número 7 de la revista LINUX+:

Cuando un cliente te encarga un programa a medida lo primero que se hace es desarrollar la base de datos, las columnas principales, después se realiza la interface donde se puedan añadir, eliminar o modificar registros. Una vez hecho todo esto vienen los informes y, como no, los gráficos.

El text podria ser un bon resum de les fases de programació bàsiques un cop s’ha realitzat l’anàlisi. De fet jo no tinc molta experiència programant a petició, a banda d’algun petit projecte personal, ja que habitualment a la feina desenvolupo noves funcionalitats o millores per una aplicació estàndar ja existent; si bé és cert que quan et toca programar de zero un mòdul nou que algun client ha demanat, podriem suposar que no difereix gaire de l’anàlisi i disseny d’una petita aplicació feta a mida.

El que volia comentar és sobre la darrera frase del text, la de preparar els gràfics i els informes. Aquest aspecte és quelcom que no aprens a la universitat, almenys jo no recordo que em parlessin mai de la gran importància que té l’obtenció de dades de forma fàcil i útil per als usuaris.

En canvi a la vida real, o programació real, et trobes que és el que més et demanen, un dels aspectes que més importància donen els clients o usuaris a l’hora d’avaluar un programa o web. Com és lógic, no volen introduir dades i més dades perquè sí, volen que les hores que inverteixen treballant amb l’aplicatiu donin fruits, i un d’ells esperen que siguin els informes, llistats i gràfiques que els permetin prendre decisions i fer-ho amb dades a la mà, amb arguments, mitjançant eines que els permetin veure l’evolució cronológica de determinats valors. I per altra banda, els que més ho reclamen són els equips directius de les empreses, i aquests són els que tallen el bacallà i a qui cal tenir content abans que qualsevol altre, qui paga mana.

Així dintre del que és possible, quan em toca definir una nova estructura de taules o la manera en com es treballaran unes dades, procuro fer-ho de manera que em faciliti la vida quan em demanin que li ensenyi les mil filigranes en un PDF, o una gràfica o el que toqui.

Deixa el teu comentari

Has d'identificar-te per escriure un comentari.