Retornant amb OpenTrad
Ep! que torno a tenir una mica de temps lliure!
Aquests pocs dies que he estat enfeinat amb històries d’estudis, moltes coses m’han passat pel cap i amb ganes de comentar-les al blog.
Entre d’altres, els esdeveniments polítics que es van succeïnt a la campanya pel referèndum de l’estatut. M’ha fet gràcia, sobretot, la moderació i saber estar d’en Piqué recitant allò, ja celebre, de hijos de puta. També destacable les declaracions dels reaccionaris i la lliçó que hem d’aprendre de com no s’ha de reaccionar davant els feixistes.
Però un cop comentat i enllaçat no vull saturar més la Xarxa catalana amb escrits sobre la campanya, parlem de coses més pràctiques.
Una de les troballes útils que he descobert últimament és OpenTrad, es va presentar fa pocs dies i se’n parla en força llocs, entre ells a SoftCatalà:
El passat 30 de maig es presentà a la Universitat Politècnica de Catalunya el projecte OpenTrad: El primer traductor automàtic del castellà a les quatre principals altres llengües de l’Estat (i viceversa). El programari, capaç actualment de treballar textos i documents en format TXT, HTML i RTF i també adreces web, tradueix de forma automàtica en les direccions següents:
- Espanyol <-> Català (amb un marge d’error del 3,8%).
- Espanyol <-> Gallec (amb un marge d’error del 4,8%).
- Espanyol –> Euskera (amb un marge d’error del 24,8%).
Realment és molt útil, i pel que he apreciat, té una millor qualitat de resultats que els sistemes que havia fet servir fins ara, fins i tot més ràpid.
Tradueix els textos que s’introdueixen, webs, o documents que tingueu al vostre disc -aquesta opció no l’he provat encara-. La traducció de textos a base de copiar-enganxar funciona bastant bé, perquè la traducció de webs encara fluixeja, pel que sembla, degut a problemes d’interpretació de la codificació de caràcters.
Pel que fa a la part tècnica, és lloable i destacable el fet que sigui programari lliure. És dir que, entre d’altres coses, permet que altres programadors o empreses puguin mirar com està fet i usar-lo en els seus programes.
En d’altres llocs diuen que és codi obert, inclosa la seva web, però si no ho tinc mal entès, el fet que la seva llicència sigui GPL indica que és lliure (corregiu-me si m’equivoco si us plau). Probablement el propi nom de l’aplicació porta a confusions.
La web està basada en un CMS, també lliure clar, força estès i anomenat Mambo. El desenvolupament del sistema l’han fet vàries universitats i l’ha financiat el Ministeri d’Industria espanyol.
A partir d’ara em sembla que a més d’un li serà més fàcil fer els copiar-enganxar sense que es noti tant, ai ai ai…