Que són les Creative Commons?

Creative Commons

A la web de la UOC sempre t’atabalen amb informació sobre notícies, publicacions, esdeveniments, etc. La majoria de les vegades passo totalment, em loguejo i vaig al gra: a veure quina nova pràctica m’omplirà d’entreteniment, joia i alegria les tardes.

Però fa uns dies vaig veure quelcom que em va cridar l’atenció, era el titular del següent article:

Les llicències Creative Commons: una alternativa al copyright?
Les llicències Creative Commons (CC) han revolucionat l’exercici dels drets de propietat intel·lectual a Internet. Mitjançant uns models de llicències estandarditzades, les CC faciliten que l’autor autoritzi l’ús i l’explotació de la seva obra publicada a Internet. El projecte s’ha entès (i s’ha explicat) com un moviment d’oposició al copyright, però la realitat és molt més complexa. En aquest article s’examina el context tecnològic i normatiu que explica l’aparició i l’execució del projecte, com també l’adequació de les llicències CC al règim de propietat intel·lectual a l’Estat espanyol. La intenció és explicar l’origen del projecte, identificar els trets fonamentals de les llicències CC per a entendre millor l’abast que tenen i procurar aclarir alguns malentesos.

Això és part d’un article publicat en una de les revistes digitals que té la UOC i que, la veritat és que sembla força interessant.

Potser ni us hi haureu fixat, però en aquest blog, al peu de pàgina, com en moltíssims altres, és parla de la llicència d’us i alguna cosa dels drets reservats. Això és perquè per utilitzar el contingut del que jo escric cal seguir les pautes que marca una de les llicències preestablertes del projecte Creative Commons. Un projecte que a banda de la gran utilitat que tenen no es pot negar que estan de moda, i que es fan servir a més de blogs, en eines com Flickr o per a la publicació de documents, com és el cas de l’article que enllaço.

El projecte compta amb milions de seguidors arreu del món i també alguns detractors, o més ben dit desconfiats. Vols entendre les raons d’uns i altres? Saber que és copyright i copyleft? Conèixer el rerefons històric o la seva relació amb la GPL?

Doncs dona-li un cop d’ull a l’article de la Doctora en Dret Raquel Xalabarder o descarrega-te’l directament en PDF.

Deixa el teu comentari

Has d'identificar-te per escriure un comentari.